Smutný výsledek průzkumu - většina Čechů se nedomluví jinak než mateřštinou


NOVINKY.CZ

Většina Čechů (54 procent) se nedomluví jiným než mateřským jazykem. Plyne to z průzkumu Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA), který zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Znalost jazyků je přitom jedním z klíčových kritérií zejména pro zahraniční zaměstnavatele.


Podle výzkumu se jedním jazykem domluví 27 procent lidí. Nejčastěji se Češi domluví anglicky, méně lidí pak vládne němčinou.

"Schopnost domluvit se jiným než mateřským jazykem se stává jedním z klíčových faktorů životního úspěchu i životního stylu pro celou populaci bez ohledu na vzdělání," konstatoval vedoucí průzkumu Petr Matějů. Znalost jazyků je výrazně vyšší u mladých lidí a lidí s vyšším vzděláním. "Respondenti bez maturity se nedomluví žádným jazykem v 72 procentech. Ale žádným jazykem se dobře nedomluví 23 procent Čechů s vysokoškolským vzděláním," upozornil Matějů

Zájem o němčinu upadá
Přitom pro dobré pracovní uplatnění je znalost cizích jazyků nezbytná, v ČR jsou žádány hlavně angličtina a němčina. Například ze šetření Česko-německé obchodní a průmyslové komory vyplynulo, že pro 75 procent německých investorů je znalost němčiny velmi důležitým kritériem při náboru zaměstnanců, přičemž němčina je dokonce pro mnohé podniky důležitější než angličtina. Jazyky hrají zásadní roli zejména u manažerských pozic.

"Proto nás o to více znepokojuje, že se stále méně žáků a studentů chce učit německy. To může v budoucnu vést k nedostatku německy mluvícího personálu na trhu práce," varoval člen představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory Hannes Lachmann.

Průzkum ISEA dále ukázal, že zásadní roli v učení jazykům hraje škola a také nutnost používat cizí jazyk v povolání. Ve škole volí české děti nejčastěji jako první jazyk angličtinu, druhý němčinu a třetí ruštinu.


Comments

Popular posts from this blog

ECTACO Info | ECTACO® Partner® LUX Upgrade Instructions